OZONOWANIE

ozonowanie

OZONOWANIE

Wnętrza, w których żyjemy i pracujemy wypełnione są powietrzem, które z biegiem czasu ulega różnego rodzaju zanieczyszczeniom. Dzieje się tak w procesie zupełnie normalnej i typowej eksploatacji, również takiej, która jest zgodna z przeznaczeniem pomieszczeń i instrukcjami bezpieczeństwa. Dotyczy to w takim samym stopniu pomieszczeń przemysłowych, biur, budynków użyteczności publicznej, jak i zwykłych mieszkań.

Z czasem zanieczyszczenia mogą stać się uciążliwe, a nawet niebezpieczne dla osób przebywających w tych pomieszczeniach, a zwykłe wietrzenie wnętrz nie rozwiązuje tego często złożonego problemu. Zazwyczaj zresztą szkodliwe czynniki związane są ze stanem ścian pomieszczenia lub też jego przeznaczeniem.

Przykładami takich uciążliwych i szkodliwych zanieczyszczeń są:
– grzyby i pleśnie
– bakterie, wirusy i ich przetrwalniki
– roztocza
– nieprzyjemne zapachy
– alergeny
– inne zanieczyszczenia powietrza

Rozwiązaniem tego problemu może być ozonowanie pomieszczeń. Polega ono na rozmieszczeniu we wnętrzu specjalnych urządzeń, tzw. generatorów ozonu. Urządzenia te pracując wytwarzają ozon, czyli tritlen (O3), który wypełnia stopniowo całe wnętrze i oddziałuje na powietrze wypełniające pomieszczenie, ale również na powierzchnie ścian, podłóg i sufitów oraz całe wyposażenie.

Ozon, łącząc się z zanieczyszczeniami, utlenia je i tym samym je niszczy. Pozostałe cząsteczki ozonu rozpadają się do tlenu.

Ozon całkowicie zabija bakterie, wirusy oraz drobnoustroje. Usuwa również trwale wszelkie przykre zapachy, takie jak (więcej informacji poniżej) np.:
– odór papierosowy
– zapachy zwierząt
– zapach stęchlizny
– smród zepsutego mięsa lub ryb
– zapachy zgniłych owoców
– zapach spalenizny
– zapachy produkcyjne lub przemysłowe

Ozonowanie jest wyśmienitą techniką dezynfekcji wnętrz, świetnie sprawdzającą się w każdej gałęzi przemysłu, a zwłaszcza w zakładach przetwórstwa i przechowywania produktów spożywczych czy hodowli zwierząt. Zalecana jest jako regularna praktyka we wszelkich pomieszczeniach wyposażonych w klimatyzację, również w pojazdach.

Ozon zabija roztocza, usuwa ich odchody, a także niszczy inne alergeny. Dlatego metoda polecana jest dla wszystkich alergików. Regularne ozonowanie co kilka miesięcy może zredukować obecność alergenów w pomieszczeniu nawet o 90%.

Metoda ozonowania może być bardzo przydatna w redukcji pleśni i grzybów w pomieszczeniach osuszanych po zalaniu lub o zawilgoconych ścianach.

Ozonowanie przeprowadza się w różnego rodzaju wnętrzach, takich jak:
– pomieszczenia przemysłowe
– pomieszczenia magazynowe
– pomieszczenia związane z produktami spożywczymi
– pomieszczenia związane z hodowlą zwierząt
– gabinety medyczne i szpitale
– gabinety kosmetyczne i fryzjerskie
– siłownie i spa
– pokoje hotelowe
– bary i restauracje
– szatnie
– domy i mieszkania prywatne

Proces jest zupełnie bezpieczny dla ludzi i zwierząt pod warunkiem, że zostanie przeprowadzony przez wyszkolonych specjalistów uzbrojonych w odpowiedni sprzęt. Skutki niewłaściwego ozonowania, metodami domowymi, bez odpowiedniego przygotowania i aparatury diagnostycznej, mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a w krytycznych przypadkach również dla życia ludzi.

 

 

 

 

 

OZON niszczy:

•    Aspergillus Niger
•    Bacillus Bacteria
•    Bacillus Anthracis
•    Bacillus cereus
•    B. cereus
•    Bacillus subtilis
•    Bacteriophage f2
•    Botrytis cinerea
•    Candida Bacteria
•    Clavibacter michiganense
•    Cladosporium
•    Clostridium Bacteria
•    Clostridium Botulinum Spores
•    Coxsackie Virus A9
•    Coxsackie Virus B5
•    Diphtheria Pathogen
•    Eberth Bacillus
•    Echo Virus 29
•    E-coli
•    Encephalomyocarditis Virus
•    Endamoebic Cysts Bacteria
•    Enterovirus Virus
•    Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici
•    Fusarium oxysporum f.sp. melonogea
•    GDVII Virus
•    Hepatitis A virus
•    Herpes Virus
•    Influenza Virus
•    Klebs-Loffler Bacillus
•    Legionella pneumophila
•    Luminescent Basidiomycetes
•    Mucor piriformis
•    Mycobacterium avium
•    Mycobacterium foruitum
•    Penicillium Bacteria
•    Phytophthora parasitica
•    Poliomyelitis Virus
•    Poliovirus type 1
•    Proteus Bacteria
•    Pseudomonas Bacteria
•    Rhabdovirus virus
•    Salmonella Bacteria
•    Salmonella typhimurium
•    Schistosoma Bacteria
•    Staph epidermidis
•    Staphylococci
•    Stomatitis Virus
•    Streptococcus Bacteria
•    Verticillium dahliae
•    Vesicular Virus
•    Virbrio Cholera Bacteria
•    Vicia Faba progeny